marți, 16 octombrie 2012

Sfântul Siluan cinstit în Parohia Petresti
Vorbind despre sfinți majoritatea lumii îi consideră ca fiind ceva foarte departe, de neatins, ceva extra-terestru...și din acest motiv l-am ales pe sfântul părinte Siluan care drag sufletului meu, a reușit să arate lumii o teologie a harului, o trăire simplă dar profundă care a reușit să atingă sfințenia, lăsând să se înțeleagă  că  starea de har (sfințenia) și sfinții sunt mai aproape de noi mai mult decât ne-am fi imaginat.
 În acest sens am vrut să-l aducem mai aproape de noi pe Cuviosul Siluan, cinstindu-l și arătându-le  oamenilor viața lui simplă dar strălucitoare care să ne facă și nouă  „poftă” înspre o astfel de viață trăită în har.
De aceea în seara zilei de 23 septembrie  a fost săvârșită Vecernia cu Litia și a Utrenia în cinstea Sfântului Siluan în bisericuța noastră din  Petrești.
                                            
Slujba a început la orele 20.00 și sa desfășurat într-un cadru duhovnicesc, plin de liniște unde toți cei prezenți au simțit că Sfântul Siluan este aducător de pace în suflet și de mângâiere.
Această manifestare, mai neobișnuită pentru viața parohială, find proprie mediului monahal, a venit ca o necesitate pastorală, deoarece viața și învățătura Sfântului Siluan reușesc să aducă cuvântul lui Hristos într-o formă palpabilă, directă, fapt care a reușit să-i mobilizeze pe credincioși înspre o viață trăită după voia lui Dumnezeu.
Sfântul Siluan a adunat credincioșii acestei parohii la rugăciune și anul trecut când afost săvârșită și Sfânta Liturghie noaptea, participând un număr impresionant de credincioși.
La evenimentul din acest an a participat și părintele protopop de Gherla Paul Isip care a îndemnat pe credincioși să privească spre înălțimile spirituală, lansând îndemnul ca alături de sfinții Arhangheli ar fi potrivit ca ocrotitor și sfântul Siluan. La această seară de rugăciune a fost prezenți părintele Cășvean Emanuel din Cluj, precum și doi tineri studenți teologi.

La final  am mulțumit tuturor celor care au înțeles chemareSfântului Siluan la rugăciune, nădăjduind ca la anul să fim mai mulți: „încercând să aducem o tradiție și o trăire vie și dinamică a lui Hristos în viața credincioșilor noștri nădăjduim să putem și noi să devenim ca și Sfântul Siluan propoveduitori ai iubirii lui Hristos” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu